(Environmental Studies) – 30 Most Asked Questions

1. Which gas is most responsible for global warming?

A. Oxygen
B. Nitrogen
C. Carbon Dioxide
D. Hydrogen

Answer: C. Carbon Dioxide


2. Which of the following is a renewable source of energy?

A. Coal
B. Petroleum
C. Solar Energy
D. Natural Gas

Answer: C. Solar Energy


3. Which is the largest organ of the human body?

A. Liver
B. Heart
C. Skin
D. Brain

Answer: C. Skin


4. Which vitamin is obtained from sunlight?

A. Vitamin A
B. Vitamin B
C. Vitamin C
D. Vitamin D

Answer: D. Vitamin D


5. Which disease is caused by the bite of a female Anopheles mosquito?

A. Dengue
B. Malaria
C. Chikungunya
D. Typhoid

Answer: B. Malaria


6. Which gas is essential for respiration?

A. Carbon Dioxide
B. Oxygen
C. Nitrogen
D. Hydrogen

Answer: B. Oxygen


7. Which part of the plant absorbs water from the soil?

A. Stem
B. Leaf
C. Root
D. Flower

Answer: C. Root


8. Which process do green plants use to prepare their food?

A. Respiration
B. Digestion
C. Photosynthesis
D. Germination

Answer: C. Photosynthesis


9. Which layer of the Earth contains the ozone layer?

A. Troposphere
B. Stratosphere
C. Mesosphere
D. Thermosphere

Answer: B. Stratosphere


10. Which of the following is a biodegradable waste?

A. Plastic bottle
B. Glass bottle
C. Vegetable peels
D. Aluminum can

Answer: C. Vegetable peels


11. Which vitamin deficiency causes night blindness?

A. Vitamin A
B. Vitamin B12
C. Vitamin C
D. Vitamin K

Answer: A. Vitamin A


12. Which blood group is called the universal donor?

A. AB+
B. A+
C. O−
D. B+

Answer: C. O−


13. Which disease is caused due to deficiency of iodine?

A. Rickets
B. Goitre
C. Scurvy
D. Beriberi

Answer: B. Goitre


14. Which of the following is a water-borne disease?

A. Tuberculosis
B. Cholera
C. Asthma
D. Malaria

Answer: B. Cholera


15. Which is the hardest natural substance?

A. Gold
B. Iron
C. Diamond
D. Copper

Answer: C. Diamond


16. Which gas do plants absorb during photosynthesis?

A. Oxygen
B. Nitrogen
C. Carbon Dioxide
D. Hydrogen

Answer: C. Carbon Dioxide


17. Which of the following animals is an amphibian?

A. Crocodile
B. Frog
C. Snake
D. Lizard

Answer: B. Frog


18. Which vitamin helps in blood clotting?

A. Vitamin A
B. Vitamin C
C. Vitamin D
D. Vitamin K

Answer: D. Vitamin K


19. Which of the following is an example of air pollution?

A. Plastic waste
B. Loudspeaker noise
C. Vehicle smoke
D. Sewage water

Answer: C. Vehicle smoke


20. What is the main source of drinking water on Earth?

A. Oceans
B. Rivers and Groundwater
C. Atmosphere
D. Glaciers only

Answer: B. Rivers and Groundwater


21. Which organ pumps blood throughout the body?

A. Brain
B. Kidney
C. Heart
D. Liver

Answer: C. Heart


22. Which animal is known as the “Ship of the Desert”?

A. Horse
B. Camel
C. Elephant
D. Donkey

Answer: B. Camel


23. Which festival is associated with the harvesting of crops in Punjab?

A. Onam
B. Pongal
C. Baisakhi
D. Bihu

Answer: C. Baisakhi


24. Which of the following is a communicable disease?

A. Diabetes
B. Hypertension
C. Tuberculosis
D. Cancer

Answer: C. Tuberculosis


25. Which natural resource is used to generate hydroelectric power?

A. Coal
B. Wind
C. Water
D. Petroleum

Answer: C. Water


26. Which method is best for reducing household waste?

A. Burning
B. Recycling
C. Dumping
D. Burying

Answer: B. Recycling


27. Which of the following is a domestic animal?

A. Lion
B. Tiger
C. Cow
D. Leopard

Answer: C. Cow


28. Which of the following helps in soil conservation?

A. Deforestation
B. Overgrazing
C. Afforestation
D. Mining

Answer: C. Afforestation


29. Which part of the body filters waste from the blood?

A. Heart
B. Liver
C. Kidney
D. Lungs

Answer: C. Kidney


30. What is the full form of LPG?

A. Liquid Petroleum Gas
B. Liquefied Petroleum Gas
C. Liquid Propane Gas
D. Liquefied Power Gas

Answer: B. Liquefied Petroleum Gas

Leave a Comment